Nahajate se tukaj

Odmevna objava

Sodelavci Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo UM (izr. prof. Matjaž Finšgar iz Laboratorija za analizno kemijo in industrijsko analizo, prof. dr. Uroš Potočnik in doc. dr. Katja Repnik iz Laboratorija za biokemijo, molekularno biologijo in genomiko) so skupaj s sodelavci Medicinske fakultete UM objavili odmeven članek v reviji Carbohydrate Polymers z naslovom Carboxymethyl cellulose/diclofenac bioactive coatings on AISI 316LVM for controlled drug delivery, and improved osteogenic potential. Ta revija spada po kategorizaciji Agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije med izjemne dosežke (faktor vpliva 6,044) in je trenutno druga najvišje uvrščena revija na področju uporabne kemije.

Povezava do dela:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861719312809

 

Delo opisuje analitiko sproščanja zdravilnih učinkovin ter pripravo in ​​sistematično testiranje novih večplastnih bioaktivnih prevlek, ki jih sestavljata nesteroidno protivnetno zdravilo diklofenak in biopolimer karboksimetil celuloza. Pokazali so, da se večina zdravila sprosti v prvih šestih urah, medtem ko bi lahko celotno sproščeno količino prilagodili spremembam večplastne sestave prevleke.

Preskusi biokompatibilnosti, izvedeni na celicah osteoblasta, so pokazali izboljšanje celične sposobnosti preživetja med 7 % in 17 % v primerjavi s kontrolnim vzorcem. Dodatno je genska ekspresija, ki igra pomembno vlogo pri proizvodnji in delovanju zunajcelične matrice, dokazala sposobnost povečanja osteointegracije pripravljenih materialov. Na koncu so elektrokemijske meritve potrdile, da prevleke ne vplivajo na korozijsko občutljivost nerjavečega jekla AISI 316LVM.

 

Čestitamo!