Priprava vzorcev in titracije

Mikrovalovni sistem za razklope

Ker sistemi za mikrovalovni razklop omogočajo čisto in učinkovito metodo priprave vzorcev za analizne tehnike, kot so atomska absorpcijska spektroskopija (AAS), ICP-OES in ICP-MS, je mikrovalovni razklop ena najpogosteje uporabljenih tehnik priprave vzorcev.

V sistemih za mikrovalovni razklop pride do popolnega razklopa trdnih vzorcev (kovin, hrane, zemlje, zdravil in drugih) pri povišani temperaturi in tlaku. Trdni vzorci se (večinoma) pretvorijo v tekoče s pomočjo kislin. Čas razgradnje je odvisen od vzorca, vendar običajno ne traja več kot 60 minut.

V našem laboratoriju uporabljamo sistem za kislinske mikrovalovne razklope, posebej zasnovan za razklope v posodah zaprtega tipa, ki omogoča uporabo različnih kombinacij kislin in popoln nadzor nad večimi reakcijskimi parametri.

   

Aparat za pripravo vzorcev AutoMetTM 250

Aparat AutoMetTM 250 Pro je namenjen brušenju in poliranju materialov s prilagodljivo hitrostjo vrtenja nosilca in glave ter regulacijo višine. Sistem omogoča posamično ali centralno regulacijo sile in vsebuje različne adapterje za vpenjanje vzorcev. Na posamične vzorce deluje sila od 5 N do 55 N, medtem ko deluje centralna sila na več vzorcev v območju od 20 N do 260 N. Prav tako ima vgrajen avtomatski dozirnik in možnost osvetlitve delovne površine z 9 LED lučmi.

                                                          

Mlinček za homogenizacijo vzorca

Visoko hitrostni Buchi B-400 mlinček je zasnovan za učinkovito homogenizacijo vzorcev.  Uporaben je za materiale z visoko vsebnostjo vode, maščob ter vlaken in je odporen proti nizkim temperaturam v primeru dela z zamrznjenimi vzorci. Mletje je izvedeno z uporabo inertnih keramičnih nožev. Uporablja se za predpripravo vzorcev za nadaljnje analize.

Avtomatski titrator

Titracija ostaja analizna metoda, ki se pogosto uporablja v številnih panogah, vendar pa so lahko pri ročnem izvajanju titracij rezultati močno odvisni od posameznika, ki titracijo izvaja. Z uporabo avtomatskega titratorja postopek titracije avtomatiziramo, kar omogoča večjo natančnost (ponovljivost in obnovljivost) titracij, hkrati pa skrajšamo čas izvajanja in zmanjšamo potrebo po tehničnih veščinah.

Naš laboratorij uporablja avtomatski titrator DL70 proizvajalca Mettler Toledo.